Kirkekunst

Min populære lysglobe er ofte brugt i kirker

Lysglobe

En lysglobe er en lysestage i globusform. I midten er der et lys, som symboliserer Kristus som verdens lys. På lysgloben er der en række lysholdere, hvorpå kirkens menighed eller besøgende kan anbringe tændte fyrfadslys. Hele grundtanken bag lysgloben er, at den både skal fungere som kirkekunst og som en lysfunktion. Selve formålet med lysgloben er, at lystændingen kan forbindes med, at man beder en bøn.

Brugen af lysglobe i evangeliske kirker har sit udgangspunkt i Kirkernes Verdensråds generalforsamling i Uppsala i 1968.

Hos Mikaels Stål og Design kan du bestille en lysglobe i den størrelse og med de antal lyseholdere, du ønsker. Jeg ønsker at designe kirkekunst, der passer ind i lige præcis din kirke.

Tværpinden på korset på min lysglobe er lavet således, at det er et kors ligegyldig hvilken retning, du ser den fra.

Pris fra 9.995 kr. inkl. moms.
Levering i Danmark: 600 kr.

I videoen kan du bl.a. høre om lysglobens symbolik, historie og anvendelse i dag:

Den ene lysglobe er 140 cm høj inkl. kors og 55 cm i diameter. Der er 24 fyrfadslysholder og 1 holder til 22 mm lys.

Den anden lysglobe er 150 cm høj inkl. kors og 70 cm i diameter. Der er 70 fyrfadslysholder og 1 holder til 22 mm lys.

Denne adventskrans findes i forskellige udgaver: Første udgave er 25 cm høj, ringene er 38 cm i diameter. Anden udgave er 20 cm høj med en ringdiameter på 29 cm. Denne laves også til fyrfadslys.

Adventskrans

Ideen om en alternativ adventskrans opstod, da jeg i 1998 boede i kollektiv og fik til opgave at stå for adventskransen. Og jeg har den endnu. Det er som så meget andet forholdsvis enkelt lavet. Det handler om, om man kan få ideen!

Den er lavet af rundstål og 4 lyseholdere, derefter malet. Den har en diameter på 38 cm. Kan bruges som den er, kun med stearinlys eller man kan pynte den med sløjfer, eller man kan trække grangrene inden i og rundt. Eller begge dele.

Sidste år 2019 lavede jeg så en adventskrans til Skjern Bykirke i rustfri stål for at matche kirkens øvrige inventar. Den er større ca. 1 meter i diameter og med ophæng i rustfri stål da der er højt til loftet.

I mellemtiden har jeg også lavet en mere globeformet adventskrans. Den er lavet af 3 ringe i rundstål og 4 lyseholdere.

Symbolikken i den sidstnævnte type adventskrans har noget med antal at gøre. De 3 ringe symboliserer Guds tal treenigheden: Far, Søn og Helligånden. De 4 lys er et symbol på menneskets tal: de 4 verdenshjørner. Tilsammen giver det 7, som er et tal, der går igen i Bibelen.

Prisen på adventskransene, som er sortlakeret på billederne koster 499 kr. inkl. moms. Kontakt mig for et tilbud på en større adventskrans

Lysestager

Jeg har samarbejdet med arkitekt Lars Skinhøj vedr. Skjern Bykirke. Jeg har lavet lysestagerne, så de matchede arkitektens design på alter, døbefond og knæfald.

Læs mere om mit samarbejde med arkitekter ved at klikke her.

Syvarmet lysestage

Som navnet siger, er der plads til syv lys. Tallet syv er traditionelt et helligt tal, både som forklaret under adventskransen, og fordi tre er Guds tal og fire er menneskets tal, men også som en reference til skabelsen af jorden, som tog seks dage og en hviledag.

Den syvarmede lysestage stammer fra den allertidligste tid i jødisk historie, og der findes referencer til det allerede i 2. Mosebog kapitel 25, vers 31-40.

Dette er en nytestamentlig syvarmet lysestage, da ”benet” er et kristusmonogram. Et kristusmonogram er en sammensætning af bogstaverne I og X, som er de græske forbogstaver i Jesus Kristus.

På billedet er det i en rusten, lakeret udgave, men den kan selvfølgelig også males.

Scroll to Top